marți, 7 iunie 2011

Sărbătoarea Copiilor: zi a credinţei şi a bucuriei


Sâmbătă, 4 iunie 2011, Parohia „Isus Bunul Păstor” din Roman a fost gazda Sărbătorii Copiilor. Tema din acest an a fost "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel și au fost prezenţi peste 80 de preoţi. În jurul altarului s-au adunat peste 4000 de copii din 94 de parohii ale Diecezei de Iaşi, însoţiţi de animatorii lor.

Pentru a ajuta la buna desfăşurare a acestei sărbători, vineri seara voluntarii din asociaţiile Acţiunea Catolică, Scout şi Kolping s-au întâlnit cu tinerii din comunitate, sub îndrumarea părintelui Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor din Dieceza de Iaşi și a părintelui paroh Francisc Fărcășel și au stabilit ultimele detalii pentru sărbătoarea de a doua zi. La orele 18.00 s-a participat la sfânta Liturghie din comunitate. După cină a urmat o oră de rugăciune care a încheiat seara.

Dimineaţa de sâmbătă i-a întâmpinat pe cei prezenți la Roman cu multă lumină și căldură. Copiii au parcurs drumul de la microbuze și autocare pană la altarul special amenajat cu pancartele parohiilor pe care le reprezentau. Însoțiți de animatori, persoane consacrate și preoți au trecut pe la centrele de primire pentru a se încrise și au primit din partea organizatorilor şepcuţe și stegulețe. Bucuria, entuziasmul și dorința de a fi aproape de Isus, cel mai bun prieten, a cuprins inimile copiilor participanți.

În faţa altarului, copiii au fost antrenaţi prin muzică şi bansuri de clovnii de la Oratoriul „Don Bosco” din Bacău și copiii din parohiile „Coborârea Sfântului Duh” Ștefan cel Mare și „Ss. Petru și Paul” din Onești. După acest moment, pr. Francisc Fărcășel şi pr. Iulian Roca, împreună cu pr. Felix Roca i-a salutat pe cei prezenţi şi le-au propus să înceapă această zi printr-o scurtă rugăciune. Apoi copii au avut posibilitatea să-și reaminească imnul de anul trecut de la Sărbătorea Copiilor care s-a desfășurat la Lespezi. Corul copiilor din parohia gazdă a prezentat imnul acestui an, care a încălzit vocile celor mici. Apoi au participat la repetiţia cântecelor de la sfânta Liturghie.

PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a fost întâmpinat în mod tradiţional cu pâine şi sare în parohia gazdă, de pr. paroh, Francis Fărcășel, pr. vicar, Iulian Roca, pr. Felix Roca, de preoţi veniţi din dieceză cu grupurile de copii, de oficialități și reprezentanţii parohilor.

Procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din faţa bisericii şi s-a îndreptat spre altarul special amenajt pentru sărbătoare. Copiii din parohia „Isus Bunul Păstor” au proclamat lecturile de la sfânta Liturghie precum şi intenţiile de la rugăciunea credincioşilor. La ofertoriu, copii din parohia gazdă alături de cei din asociaţiile Diecezei de Iaşi au prezentat daruri înaintea lui Cristos. Cântările din timpul sfintei Liturghii au fost susținute de corul format din copiii celor patru parohii prezente în orașul Roman. La sfânta Liturghie au participati autoritățile comunității și oficialități.

La predică, PS Petru a scos în evidenţă faptul că Isus îi iubeşte mult pe copii „precum Tatăl m-a iubit pe mine așa vă iubesc și eu pe voi”. Dumnezeu își arată iubirea față de făpturile sale, având o atenție deosebită pentru copii, ei reprezentând semnul cel mai mare prin care Tatăl ceresc își arată dragostea față de lume. PS Petru i-a numit pe copii „îngerașii care cântă și îi încântă pe părinți, bunici și profesori”. I-a asigurat de ocrotirea lui Isus, prietenul cel mai bun al copiilor și a Fericitului Ioan Paul al II lea, care i-a numit „florile cerului, îngerași care să poarte tuturor bucuria vieții”. Spre final, păstorul diecezei i-a încurajat pe copii spunându-le:„ Isus are încredre în voi și vă iubește!”

La sfârşitul liturghiei, un copil a prezentat mesajul copiilor din Parohia „Isus Bunul Păstor”. Apoi copiii au ridicat pancartele cu numele localităţilor din care veneau şi s-au anunţat doritori de a găzdui icoana cu Isus înconjurat de copii. PS Petru Gherghel a anunţat gazda anului 2012 a Sărbătorii Copiilor: Parohia Barați.

În timpul pauzei formația de muzică populară „Etalon” și Frații Capucini din Roman i-au încântat pe copii cu câteva cântece. După-amiază, programul a continuat cu Festivalul Copiilor care a fost prezentat de Diana Fărcășel și Alexandru Mihăluț. Copiii din diferite parohii au pregătit momente care au încântat auzul şi privirile celor prezenţi. Festivalul a fost deschis cu imnul de anul acesta. Cei din parohia gazdă i-au provocat la mișcare pe cei prezenți cu bansul „Urangutan”. Un grup de copii din parohia Pralea a prezenta un cântec cu chitări și un dans sportiv. Radu Dănuța din parohia Bogata a interpretat un cântec despre cea mai iubită ființă de pe pământ: mama. Au urmat copiii din parohia Hălăucești cu un dans irlandez. Un grup de copii din parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” Iași a cântat cântecul „Sunt creștin, deci pot”, iar copiii din parohia Faraoani au dansat un dans medieval francez. Au urmat copiii din parohia „Sfântul Nicolae” Bacău cu un dans indian. Un băiețel din parohia Iugani a cântat cântecul „Magicianul”. Copii din parohia Ștefan cel Mare i-au invitat la dans pe participanți antrenându-i cu energia lor. Festivalul Copiilor a continuat cu cântecul „Lumea poveștilor” interpretat de copiii din parohia „Ss. Apostoli Petru şi Paul” Vaslui. Nu au lipsit dansurile populare (Mușamaua și Sârba moldovenească) prezentate de copiii din parohia Adjudeni prezentând. Andra Văcaru din parohia „Sf. Cruce” Săbăoani a continuat festivalul cu un cântec popular, fiind urmată de Ansamblul copiilor din Săbăoani, parohia „Sf. Mihail Arhanghelul” cu o suită populară.

Narcis Iustin Ianău a încântat participanții cu vocea sa. În finalul acestei zile trupa Hi-Q a fost invitată de către parohia gazdă să susțină un concert pentru cei prezenți.

Alături de copiii la festival a fost şi PS Petru, care s-a bucurat împreună cu cei prezenţi. Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune și binecuvântarea Preasfinţitului. După momentele frumoase petrecute împreună, copiii fericiți s-au întors în comunităţile lor știind că Isus este prietenul cel mai bun.

Adriana Ianuş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu